U bent nu op de pagina:
» Orgelbouwkundige

Home

Aula Begraafplaats
Bethelkerk
De Fontein
Eben Haëzerkerk
Elimkerk
Emmaüskerk
Gr. v. Prinstererlyceum
Grote Kerk -
- hoofdorgel

- koororgel
Heilige Geestkerk
Heilige Lucaskerk
Hersteld Vrije Ger. Gem.
Ichthuskerk
Immanuëlkerk
Kerkcentrum Holy -
- hoofdorgel

- koororgel
Kuiperstraatkerk
Landstraatkerk
Liefde en Vrede
Maranathakerk
Nieuwe Kerk
(Eerste) Oosterkerk
(Nieuwe) Oosterkerk
Pniëlkerk
Rehoboth
Rehobothkerk -
- hoofdorgel

- koororgel
Remonstrantse Kerk -
- hoofdorgel

- kabinetorgel
Sionkerk -
- hoofdorgel

- halorgel
Sint J. de Dooperkerk
Sint Willibrorduskerk
Vredeskerk

Het Oranje-Carillon
Huispijporgels
Vlaardingse organisten

Audio / Video
CD 'Orgels in VLD'
Orgelbouwkundige
Orgelestafette

Contact
Updates
Wie, wat, waar?
Links

Gerard Mulder (1948-2008)

Vlaardingse Orgelbouwkundige


Gerard Mulder werd op 29 juli 1948 in Den Haag geboren. Zijn vaardigheden als orgelbouwer en orgeladviseur had hij hoofdzakelijk door zelfstudie en praktijkervaring verkregen. Naast zijn technisch-chemische en elektrotechnische studie kreeg hij privélessen orgel met als doel: kerkorganist worden. De belangstelling voor de technische kant van het instrument was bij hem van meet af aan al bijzonder groot.
Na diverse organistenfuncties in verschillende Haagse kerken vervuld te hebben, werd hij in 1973 benoemd als organist bij de Gereformeerde Kerk van Delft voor het kerkgebouw "Het Open Hof". In 1980 werd hij benoemd als adviseur voor de orgels van de Gereformeerde Kerk van Delft als opvolger van de toenmalige organist van de Westerkerk, Leen 't Hart.

In zijn functie als adviseur zijn een aantal orgelprojecten in Delft tot stand gekomen:
- in 1984 de bouw van het orgel van de Ontmoetingskerk (III-P, 13 st., Louis Kramer);
- in 1993 lade- en mechaniekrestauratie van het orgel van de Immanuelkerk te Delft (III-P, 35 st., 1963, Leeflang) door Elbertse orgelbouw;
- in 2000 de restauratie, ombouw en plaatsing van het Engelse orgel in de Vierhovenkerk (II-P, 19 st., 1910, Norman & Beard) door de firma Nijsse.

Ook buiten Delft heeft hij geadviseerd:
- in 1983 voor de Gereformeerde Kerk van Rotterdam-Kralingen, waar de firma Fama & Raadgever in het gebouw Pro Rege een nieuw orgel bouwde (III-P, 11 st.);
- voor de Gereformeerde Johanneskerk van Rijswijk, waar de firma Leeflang in 1992 een nieuw orgel bouwde (II-P, 16 st.), dat thans in de Nieuwe Kerk staat.

Geruime tijd was hij de rechterhand van organist en orgeladviseur Aart Bergwerff bij het opstellen van rapporten voor de Commissie Orgelzaken van de PKN-kerken.

Zijn eerste belangrijke orgelbouwkundige werkzaamheden waren:
- Wijzigingen aan het orgel van Het Open Hof te Delft (II-P, 20 st., 1966, Leeflang), een kerk die inmiddels niet meer bestaat. Het betrof het maken van een nieuw pedaal met gebruikmaking van pijpwerk van het gesloopte orgel van de Westerkerk (II-P, 31 st., 1923, Sauer). De nieuwe 16-voets pedaalkas verving een min of meer open opstelling achter de hoofdwerkkas, die niet meer voldeed. De kas is toen naast de hoofdwerkkas geplaatst, waarbij de mechaniek ingrijpend werd gewijzigd.
- De opdracht die hij in 1989 kreeg van de Gereformeerde Kerk van Rotterdam-Pernis is voor hem van grote betekenis geweest voor zijn verdere ontwikkeling in de orgelbouw. Het Standaart-orgel (1922) in deze kerk was reeds talloze malen door wel 10 verschillende orgelbouwers gewijzigd. Destijd was Aart Bergwerff daar organist en tevens ook adviseur bij de werkzaamheden van Gerard als orgelbouwer. Dit orgel heeft hij geheel geherintoneerd, de dispositie ingrijpend gewijzigd en het derde klavier in zwelkast voltooid. Verder heeft hij een aantal windladen bijgemaakt om de uitbreidingen en wijzigingen te realiseren, pijpwerk verplaatst; pijpwerk vermaakt en gemaakt (o.a. een Bazuin 16 voet met volle bekerlengte uit de overgebleven kerkbanken), en de elektro-pneumatische traktuur uitgerust met zg. solid-state relais. Het is een Frans-romantisch drieklaviers orgel geworden met 9 tongwerken, waarvan vier in de zwelkast, en 40 sprekende stemmen. Vanaf 1997 tot zijn overlijden was hij hier tevens vaste organist.

Enkele door hem uitgevoerde projecten:
- verplaatsen en herintoneren koororgel van Zwartewaal, Geref. kerk, naar Geervliet, Herv. kerk (2004);
- verplaatsen en herintoneren koororgel van het Zeemanshuis te Rotterdam naar Schiedam, Oud-Katholieke kerk (2005);
- verplaatsen en herintoneren van het orgel van de H. Laurentius te Voorschoten naar de H. Lucaskerk (voorheen de Joannes de Dooperkerk) te Vlaardingen; het uitbreiden van dit orgel met een Bovenwerk was door hem reeds in voorbereiding.

In de regio van Vlaardingen had hij een tiental orgels in onderhoud.

Op het moment van zijn overlijden was hij bezig met een grote opknapbeurt van het koororgel (II-P, 25 st.) in de Rooms-Katholieke H. Bonifatiuskerk in Rijswijk (foto rechtsboven).

Volkomen onverwachts overleed Gerard Mulder, tijdens zijn vakantie in Rome, op 24 mei 2008. Op 4 juni was er een afscheidsdienst in de Ger. Kerk van Pernis. Tijdens deze dienst bespeelde Aart Bergwerff 'zijn' orgel en werd er medewerking verleend door het Vocaal Ensemble 'Gaudio', waarvan hij de mede-oprichter en vaste organist was. Aansluitend is hij begraven op de begraafplaats 'Emaus' in Vlaardingen.


Het door Henk van der Luyt vervaardigde orgelfront in Pernis (Achter de raamwerken - rechts naast het front - staat het Récit expresiff opgesteld)


Gerard Mulder aan 'zijn' orgel in Pernis (2006)

Hieronder enkele foto’s waarop een gedeelte van de werkzaamheden van Gerard Mulder te zien zijn. Alle foto’s zijn genomen in de Gereformeerde Kerk van Rotterdam-Pernis.


Het door hem voltooide Récit expressif


De door hem vervaardigde kantsleep
voor de Voix-Humaine


Het door hem bijgemaakte groot octaaf
voor de Basson 16'


De door hem vervaardigde bekers
voor de Bazuin

 

 

Bronnen:
Auteur van dit artikel: Gerard Mulder (Na zijn overlijden aangepast door Jan van Roon.)
Foto van het koororgel in de Bonifatiuskerk te Rijswijk: A. de Kort
Overige foto's: Jan van Roon